Is hypnose echt?

De vraag of  hypnose nou echt of nep is, komt gegarandeerd naar voren tijdens een gesprek over hypnose. Veel mensen denken nog steeds dat hypnose een soort goocheltruc is. Die mensen kan je in feite niets kwalijk nemen, want het beeld dat je van hypnose te zien krijgt, is vaak erg karikaturaal en gewoonweg fout.

 

wat is hypnose dan wel?

Nou, het is in ieder geval geen trucje. Hypnose is in principe niet veel meer dan een alternatieve staat van bewustzijn. En hoewel het er misschien aan de buitenkant op lijkt dat iemand volledig de controle kwijt is, is de persoon in feite alert en houdt de controle over z'n eigen handelen. 

Iedereen raakt zo af en toe in een trance. Bijvoorbeeld omdat je heel erg met iets bezig bent en je eigenlijk al het geluid en beweging om je heen 'buitensluit'. Dagdromen is daar een voorbeeld van. En zo kan je bijv. ook tv kijken en degene naast je niet horen praten. Dat is ook een vorm van trance. Echter, het verschil met hypnose is dat deze doelgericht wordt opgeroepen.

Overigens kan niemand tegen zijn wil in een hypnotische toestand worden gebracht. (wát met ook beweert) Dus als iemand een poging waagt om je zover te krijgen, en je wilt het absoluut niet. Dan zal het ook zeker niet lukken.

 

De afgelopen jaren hebben verschillende klinische en wetenschappelijke studies aangetoond dat hypnose werkt. Hypnose is dan ook uitgegroeid tot een gerespecteerde en veelgebruikte methode om mensen met mentale of psychologische problemen te begeleiden en te genezen.

 

Hypnotherapie werkt uitstekend bij het genezen van kwalen waar bijna iedereen wel eens mee te maken krijgt zoals stress en onzekerheid, maar ook andere zaken zoals slapeloosheid, pijn, angst of roken kunnen door middel van hypnose genezen of afgeleerd worden.

Wanneer het voor jou moeilijk is om je in te beelden dat hypnose echt werkt, dan is dat misschien omdat je gewoon een verkeerd beeld hebt van hypnose.  Wil je voor jezelf uitmaken of hypnose werkt of niet, dan is het belangrijk dat je eerst goed begrijpt wat de principes van hypnose zijn.

 

Hoe werkt hypnose dan?

Hypnose werkt volgens een set van wel gedefinieerde regels.

Eerst wordt je door de hypnotiseur in een staat van hypnose gebracht. In deze hypnose-staat is je onderbewustzijn toegankelijk voor beïnvloeding. De hypnotiseur zal door verschillende technieken te gebruiken deze beïnvloeding in de juiste richting sturen.

Deze hypnose-staat is moeilijk te begrijpen voor mensen die nog nooit hypnose hebben ondergaan. In feite gaat het om een staat waarbij je hersenen dieper in het onderbewustzijn afdalen dan in je dagelijkse activiteiten.

Je kan het vergelijken met de toestand waarin je geest verkeerd vlak voordat je in slaap valt: je bent nog niet helemaal “weg” maar je hersenen maken veel makkelijker associaties en lijken op een geheel andere manier te werken dan wanneer je klaarwakker bent.

Het is in deze staat dat je heel vatbaar bent voor suggesties van buitenaf, want je hersenen zijn op dat moment zeker nog actief. Je kan het bekijken alsof je alle dagelijkse problemen uit je hoofd zet,

zodat je plaats kan maken voor echt belangrijke zaken.

Op deze manier kan de hypnotiseur na een aantal sessies veranderingen aanbrengen in je onderbewustzijn, zodat je meer zelfvertrouwen en minder stress of pijn hebt.

 

De beste manier om er achter te komen of hypnose werkt is natuurlijk nog steeds om het gewoon een keer te proberen.

 

Neem dus snel contact op!